Barbara Sansoni

In 1958 creëerde Barbara Sansoni, een kunstenares, ontwerpster en onderneemster het Barefoot concept. Barefoot is ontstaan vanuit de behoefte aan een rehabilitatie programma voor de jonge Sri Lankaanse vrouw, met een beperkte scholing en vaardigheden.

Vandaag de dag is de onderneming van Barbara Sansoni een vooraanstaand textiel en design bedrijf en exporteert wereldwijd.  Ze hebben een klein team van toegewijde ontwerpers die werken met eigen wevers, textiel ververs en zeer bekwame naaisters . De medewerkers worden gewaardeerd en zijn zeer betrokken bij het gehele proces, ze maken deel uit van een grote familie, die tot op heden nog steeds vrijwel uitsluitend uit vrouwen bestaat.

Barefoot heeft geen fabrieken en productielijnen, al het werk vindt plaats in kleine werkplaatsen, waarvan de meeste zijn gelegen op het platteland. Weef centra verspreid over het eiland leveren een waardevolle werkgelegenheid aan vrouwen, wat bijdraagt aan de economische status, maar ook aan hun zelfrespect en eigenwaarde doordat ze de familie kunnen onderhouden. Het werk komt naar hen toe in plaats van dat er verwacht wordt dat ze uren moeten reizen of ver weg van hun familie moeten verblijven. Het spreekt voor zich dat kinderarbeid hier uit den boze is.

De vrouwen ontvangen een fatsoenlijk salaris en hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Naast dat Barefoot de vrouwen leert weven en naaien, worden ze ook onderwezen in organisatorische en leidinggevende vaardigheden. Bij Barefoot telt de ontwikkeling als persoon mee en bloeien de vrouwen op in de wetenschap dat hun bijdrage op prijs wordt gesteld.

Barbara Sansoni producten zijn volledig handgemaakt op de traditionele manier. De stoffen zijn gemaakt uit een palet van 63 verschillende kleurnuances en de natuurlijke garens die ze gebruiken zijn met de hand geverfd en gewoven. Alle materialen, waaronder kleurstoffen zijn veilig en milieuvriendelijk. De kleuren verliezen hun intensiteit niet na verloop van tijd. Het textiel is wasbaar en zal niet vervagen of verlopen. Elk product is van het begin tot het einde gemaakt door dezelfde persoon, dit geeft karakter aan elk item en maakt ieder barefoot product uniek. Elk product is eenvoudig, doch tijdloos mooi en stijlvol.

De ambachtslieden zijn toegewijde wevers, ververs en naaisters die, zonder tijd en de beperkingen van de massaproductie, in staat zijn om top kwaliteit vakmanschap te produceren op een werkelijk duurzame wijze.  Ze hebben een passie voor ontwerpen en kleuren, welke geinspireerd worden op  de natuur en de elementen aarde, vuur en water  en zetten de kleuren en vormen in op innovatieve en onverwachte manieren. Ze creëren, in plaats volgen en ontwerpen praktische en functionele producten van handgeweven stoffen.

Barbara Sansoni producten brengen een lach op je gezicht, niet alleen vanwege de schoonheid of de kwaliteit, maar ook wetende dat je het leven van iemand anders verbeterd met de aanschaf hiervan.